Filozofie sklepu

Chceme ve vínech objevovat jejich přírodní mikrokosmos chutí. A věříme, že právě spontánním přístupem, s respektem k tradici a naturalitě, svobodu ve vínech probudíme.



Víno vzniká na vinici 

Proto, abychom měli výborné víno, musí stejné kvality dosahovat i samotné hrozny. A i když vlastní vinohrady ještě nemáme, dbáme, aby každý náš nákup pocházel z bioprodukce. Zaměřujeme se na odběr odrůd interspecifických (PIWI) a klasických vyšlechtěných v okolí Pálavy. S důvěrou tak odebíráme od pěstitelů Abrlových z Pavlova a Peřinových z Lednice.



Vinice pana Peřiny z Lednice jsou v BIO režimu s písčitým podlažím a půdy jsou štěrkopísky. Staré jsou už přes 20 let a pokaždé nám při návštěvě i sběru ohromí svou kvalitou. Taky že odsud pochází náš oblíbenec mezi odrůdami - Laurot, kříženec Merlotu, Frankovky a Svatovavřince.



Abrlovi z Pavlova s jejich vinohrady jsou průkopníci v BIO vinohradnictví v ČR a umí to fakt skvěle. Jejich hrozna jsou chráněna jen dravým hmyzem - slunéčky a lumčíky, a díky vápenité půdě, mají svou charakteristickou chuť a barvu. Pálavské terroir je holt pálavské terroir. Vzniká z něj naše jedinečné André a Ryzlink rýnský.


Dřevo dělá skvělá vína

Aby vše dozrálo, tak jak má, tak aby nám i vám chutnalo, používáme při výrobě vín již použité Barrique sudy dovezené z Francie. Rádi experimentujeme s různými bednářstvími, najdete tak u nás různé výrobce jako Cadus, Taransaud, Tornelie dammy apodobně.

 



Tradičně je novodobé

Už to bude pár let, kdy jsme si přímo z Gruzie spolu s dalšími moravskými vinaři přivezli dvě hliněné amfory, a pustili se tak do metody výroby vína známe přes 8 000 let.

 

Samotný charakter vína, známé jako Kvevri, tví ve spontánní fermentaci v hliněné nádobě, my pouze v době vinobraní hrozny pomeleme a ručně vložíme do amfor. Jakmile víno prokvasí, Kvevri hermeticky uzavřeme. Snažíme se o co nejdelší kontakt vína se slupkami, proto nejdříve až za 12 měsíců tmavě oranžové víno lisujeme a láhvujeme (samo sebou, že beze síry a filtrace). 


Pro výrobu těchto netradičně tradičních vín pasují jen hrozny s vysokou kvalitou. Naši odzkoušenou odrůdou je Ryzlink rýnský z Aberlových vinohradů v Pavlově.



Cvičit nezkrotné

Pét-Nat...nezkráceně Pétillant - Naturel je přírodně šumivé víno známé svým někdy až netaktním chováním při jeho otevírání. V našem sklepě jsme mu tam nemohli dát jiné jméno, než-li PARTYzán. 


Náš Pét-Nat (ať už bílý Müller Thurgau nebo růžový Laurot) projde primární fermentací v demižonu a ve chvíli, kdy se s fermentací blíží k cíli, nalahvujeme jej do "šampusek" pod korunkový uzávěr, kde dojde do vrcholné Heuréka! fázi, kdy bublinky spatří svět. Korunkový uzávěr zaručí bezpečnější otevření, ale i přesto každému rádi poradíme, jak PARTYzána zkrotit. 


A proč tohohle neurvalce vám vlastně chceme nabídnout? Jeho kouzlem je totiž přenesená svěžest a moštovost vín ze sklepa rovnou k vám na stůl.


Osvobodit bobule

Naše vína mají charakter. A abychom jej u každé odrůdy probudili, necháváme jim prostor dospět samovolně ve správných podmínkách a v nejlepší péči. Nesiříme, nečíříme a ani je nefiltrujeme. 


Naší "přírodní" filtrací je jen gravitační sedimentace a síra je pouze nezbytnou pomocnicí při dezinfekci sudů. Výroba je tímto co nejvíce přirozená a pomůže vínům rozvinou chuťový a vonný profil, včetně jejich barvy. Nepřebíjí je tak žádná nenaturální dochutě a nejsou ochuzeny o své vlastnosti uchovávající se v kalech. Však ochutnejte sami.



Oranžády jsou ty naše

Oranžové vína u nás najdete snad v každém druhém sudu a náš archív by také mohl mluvit své o tom, jak nás tenhle styl baví. Jejich základ spočívá v dlouhém kontaktu vína se slupkami. 


V našem sklepě jsou nechána v tomto propojení od 5 dnů do 2 měsíců. Dlouhodobou macerací si zaručíme uvolnění velkého množství zdravých látek ze slupek do vína, které chránily obsah bobulek v průběhu vegetačního období. 


Tudíž dá rozum, že pro maceraci vybíráme co nejzdravější hrozny, v dobré kondici a pěstované v režimu ekologického zemědělství. Naši dodavatelé nám v tomto ohledu dělají radost, jak o své vinice a odrůdy pečují.

Je libo lahvinku?